Predaj a rezervácia vstupeniek na podujatia- mobil: 0903 392 844, len v kine Orbis v čase:

Pondelok:16:00-19:00 hod., Štvrtok, Piatok:  15:00-20:00 hod., Sobota, Nedeľa:  15:00-19:00 hod.

Hudobná jar 2024 „Zaostrené na violu“

Galéria

Všetkých milovníkov vážnej hudby pozývame v utorok, 25. júna o 19.00 hod. do divadelnej sály DK na posledný koncert Hudobnej jari 2024 s názvom  „Zaostrené na violu“.

Na viole hrá rodák nášho mesta Vojtech Bélu Botoš, na klavíri ho sprevádza Vladyslav Panchenko. V programe odznejú skladby od Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa a dielo súčasného hudobného skladateľa Adama Hudeca, ktoré je venované Bélu Botošovi. Vstupenky v hodnote 5€ (členovia KPH 3 €) si môžete zakúpiť na mieste pred koncertom.

44. ročník Hudobnej jari a jesene z verejných zdrojov podporujú Fond na podporu kultúry národnostných menšín a Fond na podporu umenia.

Vojtech" Bélu " Botoš pochádza z rodiny s veľkou hudobnou tradíciou. Vo svojich šiestich rokoch začal v rodnom meste študovať hru na husle v triede Evy Szabovej. K viole prešiel ako štrnásťročný, na ktorú ho učil a s láskou viedol jeho starý otec Vojtech Botos, od ktorého získal aj základy slovenskej a maďarskej ľudovej hudby. Jeho hudobné vzdelanie pokračovalo na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici v triede Mgr. art. Dušana Radiča a neskôr na Akadémii umení v Banskej Bystrici pod vedením doc. Zuzany Bouřovej ArtD. Počas štúdia úspešne absolvoval množstvo súťaží a zúčastnil sa aj na medzinárodných súťažiach. Absolvoval rôzne medzinárodné majstrovské kurzy sólovej, komornej a orchestrálnej hry doma i v zahraničí pod vedením známych osobností ako Prof. Jürgen Weber, Juan-Miguel Hernandez, Milan Radič, Lakatos György, Mohácsi Gyula, Veronika Lenártová. Spolupracuje s významnými medzinárodnými umelcami ako Snétberger Ferenc, Denis Kozhukin, Pavel Šporcl, Róby Lakatos, Hosszú Géza-Legocky, Matej Arendárik, Konstantin Ilievsky, Jánoška ansamble a Manuša ansamble. V súčasnosti je členom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a vyhľadávaným violistom nielen v klasickej hudbe, ale aj v iných hudobných žánroch ako slovenský a maďarský folklór, ktorý prezentuje v rôznych zoskupeniach s významnými interpretmi na medzinárodných pódiách.

2024.június 25-én, kedden 19:00 órakor a rimaszombati kultúrház színháztermében ad koncertet városunk szülötte, Botos Béla brácsaművész. Zongorán Vladyslav Panchenko kíséri. A műsorban Robert Schumann, Johannes Brahms művek és Adam Hudec kortárs zeneszerző Botos Bélának írt darabja hangzik el. Jegyek 5 € (ZB tagoknak 3 €) értékben a koncert előtt a helyszínen vásárolhatók. 44. Zenei Tavasz koncertsorozat fő támogatója a Kisebbségi Kulturális Alap és a Művészeti Alap. Botos Béla nagy zenei hagyományokkal rendelkező családból származik.

Hat évesen kezdett el hegedülni szülővárosában Szabó Éva vezetése alatt a Rimaszombati Művészeti Alapiskolában. Tizennégy évesen váltott brácsára. Első tanítója nagyapja, legidősebb Botos Béla volt, akinek a szeretetteljes irányítása alatt a szlovák és a magyar népzene alapjait is elsajátította. Tanulmányait a besztercebányai Ján Levoslav Bella Konzervatóriumban folytatta MgrArt. Dušan Radič osztályában, majd a Besztercebányai Művészeti Akadémián doc. Zuzana Bouřová ArtD. vezetése alatt.

Besztercebányai évei alatt számos versenyen sikeresen szerepelt és nemzetközi versenyeken is részt vett. Szóló-, kamara- és zenekari játékból mesterkurzusokat látogatott itthon és külföldön olyan ismert személyiségeknél, mint Jürgen Weber, Juan-Miguel Hernandez, Milan Radič, Lakatos György, Mohácsi Gyula és Veronika Lenártová. Nemzetközi hírnévnek örvendő művészekkel dolgozik együtt, mint Snétberger Ferenc, Denis Kozhukin, Pavel Šporcl, Róby Lakatos, Hosszú Géza-Legocky, Matej Arendárik, Konstantin Ilievsky, a Jánoška és a Manuša együttes. Jelenleg a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja, keresett brácsás nemcsak a komolyzenében, hanem más zenei műfajokban is, mint a szlovák és a magyar folklór.

Rok výroby: 2024
Dátum lokálnej premiéry: 25. jún 2024

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.