Predaj a rezervácia vstupeniek na podujatia- mobil: 0903 392 844, len v kine Orbis v čase:

Pondelok:16:00-19:00 hod., Štvrtok, Piatok:  15:00-20:00 hod., Sobota, Nedeľa:  15:00-19:00 hod.

UFS MLADOSŤ: MIESTO NA ZEMI - obrazy z dolnej zeme

Galéria

Všetkých folkloristov a milovníkov folklóru pozývame v sobotu, 23. 9. o 18.00 hod. do divadelnej sály Domu kultúry na vystúpenie úspešného mládežníckeho folklórneho súboru MLADOSŤ z Banskej Bystrice, ktorý prinesie do Rimavskej Soboty celovečerný program

Námetom je migrácia a založenie novej identity v špecifických podmienkach multietnickej Dolnej zeme ktorú reprezentujú obrazy rôznych obradov slovenskej svadby z Maďarska, Rumunska, Srbska a Chorvátska.

Kľúčovou témou programu je zásah dejinných udalostí predchádzajúcich Veľkej vojne, rozpadu monarchie a vznik Československej republiky do života Slovákov, ktorí sú zrazu rozdelení hranicami. Využitie reálnych dokumentov dobových listín a tlače prináša do diela paralelnú líniu k príbehom ľudí, ktorí nemôžu ovplyvniť dianie. Sú pevne zviazaní so zemou v ktorej žijú, mnohí sú vykorenení a znovu sa snažia nájsť svoje MIESTO NA ZEMI. O ich osude rozhodujú mocnosti tvoriace novú - veľmi krehkú - tvár sveta, ktorá v búrlivom 20. storočí niekoľkokrát padne do ďalších konfliktov. Festival Pod sobotskou bránou sa uskutoční od 13. 00 hod. na Nádvorí Čierneho orla, kde okrem tradičného pásma miestnych folklórnych skupín, trhu remeselníkov či tvorivých dielní, vystúpi v samostatnom pásme ľudová hudba POKOŠOVCI z Horehronia.

Úplnou novinkou je módna prehliadka FOLKLÓRNE PARÁDNICE, ktorá predstaví tvorbu troch autoriek z Gemera a Novohradu, prepájajúcu tradíciu a remeslo s nadčasovou módou. Na tvorivej dielni si každý záujemca bude môcť vyskúšať tkanie na krosnách, či utkať tkanicu na ruku. Vstup zdarma.

Festival POD SOBOTSKOU BRÁNOU z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Dĺžka podujatia: 100 minút
Rok výroby: 2023
Dátum lokálnej premiéry: 23. september 2023

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.