Predaj a rezervácia vstupeniek na podujatia- mobil: 0903 392 844, len v kine Orbis v čase:

Pondelok:16:00-19:00 hod., Štvrtok, Piatok:  15:00-20:00 hod., Sobota, Nedeľa:  15:00-19:00 hod.

Hudobná jar - Podoby Saxofónu

Galéria

Je saxofón nástrojom jazzovým alebo klasickým ? Kto a kedy ho vyrobil ? Odkiaľ pochádza jeho názov ? Prečo ho považujú za jeden z najsexi hudobných nástrojov ?

Pozývame Vás v utorok, 7. mája o 18.00 hod. do divadelnej sály DK na tretí koncert Hudobnej jari 2024 s názvom PODOBY SAXOFÓNU. Účinkujú: Ladislav Fančovič (saxofón), Janka Macíková (husle) a Jakub Čižmarovič (klavír). Vstupné: 5€ / 3€ pre členov KPH. Predaj vstupeniek na mieste. Koncerty 44. ročníka Hudobnej jari a jesene z verejných zdrojov podporujú Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

Saxofón vymyslel na začiatku 40. rokov 19. storočia Adolphe Sax a patentovať si ho dal v roku 1846. Dôvodom pre tento „výmysel“ mladého Belgičana bolo, že chcel skonštruovať nástroj, ktorý by mal flexibilitu ľudského hlasu a svojou farbou zvuku tvoril akýsi pomyselný most medzi dychovými a sláčikovými nástrojmi. Hector Berlioz napísal o saxofóne: „Neviem o žiadnom v súčasnosti používanom nástroji, ktorý by sa s ním dal porovnať. Jeho zvuk je plný, jemný, žiarivý, má obrovskú silu a dá sa zjemniť”. Na Slovensko za posledné roky začali prenikať snahy o návrat saxofónu medzi plnohodnotné nástroje klasickej hudby. Náš popredný klavirista, a dnes už aj etablovaný saxofonista Ladislav Fančovič je jedným z týchto iniciátorov.

Klasický saxofón vyštudoval v Holandsku pod vedením významnej saxofónovej osobnosti Andreasa van Zoelena. Ladislav Fančovič je fascinovaný neuveriteľne farebným a variabilným svetom klasickej aj súčasnej tvorby pre saxofón, či už ako sólového nástroja, alebo aj v rôznych komorných zoskupeniach. Preto vymyslel program saxofónových recitálov „Podoby saxofónu“, v ktorom jeho spoluhráčmi sú skvelý klavirista Jakub Čižmarovič a nadaná mladá huslistka Janka Macíková.

Na koncerte v Rimavskej Sobote budeme svedkami svetovej premiéry ! Na svete prvýkrát u nás odznie pred verejnosťou skladba talianskeho skladateľa Maura Agagliateho: I´m walking in your silence again, ktorú skladateľ venoval Ladislavovi Fančovičovi.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Rok výroby: 2024
Dátum lokálnej premiéry: 7. máj 2024

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.